****Nove**** tehnologije****: 2012-12-30
MEHATRONIČKI SISTEMI *****ROBOTI**** SOFTVERSKI PAKETI***** SENZORI***** PRIMENA ROBOTA*****PLC

Friday, January 4, 2013

Kako pomoću toplote prstiju otkriti pin kod na bankomatu?


Zanimljiva tema zar ne? Mnogi će se zapitati kako je to moguće uraditi. Pa vrlo jednostavno. Svaka kartica bankomata ima svoj pin koji se sastoji od četiri cifre.Te cifre se unose na tastaturu bankomata i tako podižete pare :). Prilikom unosa pina na tastaturi bankomata ostaje toplota nasih prsiju, koja se može snimiti IR kamerom. Pomoću tog snimka može se videti redosled ukucavanja broja pina kartice.

Prikaz snimka IR kamere

Grupa istraživača Univerziteta u Kaliforniji pokazala je kako se pomoću infracrvene kamere mogu pročitati brojke koje je neko ukucao na tastaturi bankomata. Osim same IR kamere koju je potrebno imati,istraživači su za ovo istraživanje zaključili da je vreme snimanja značajan faktor. Ukoliko se IR kamerom snimi tastatura bankomata odmah posle upisivanja i vašeg odlaska od bankomata, tačnost iznosi najmanje 80%, dok nakon minuta od upisivanja pina na bankomatu tačnost iznosi oko 50%. Istraživačima je u nekim slučajevima uspelo prepoznati brojke na tastaturi bankomata i nakon 90 sekundi, ali tačnost je pala na 20 posto.

Metod zastite od ove vrste hakerisanja bankomata je ta da se posle ukucavanja pina kartice na tastaturi bankomata zadrzimo još 2 minuta. 

Vreme nakon kog se IR kamerom snimi tastatura bankomata takođe može uticati i na efikasnost prepoznavanja redosleda kojim ste upisivali brojke,jer hakerima kao prepreka još stoji i činjenica da im brojevi koje ste ukucali ne znače dovoljno, ako ne znaju redosled upisivanja pina, a nakon tri pogrešna unosa, zna se sta sledi, bankomat povuce karticu i do nje može doći samo onaj ko u banci dokaže vlasništvo.

Istraživači navode kako je ovakva metoda očitavanja brojeva IR kamerom učestala kod bankomata sa plastičnom tastaturom, jer kada je približe metalnoj tastaturi bankomata, verovatnije je da će registrovati toplotu prstiju onoga ko drži kameru u ruci, nego toplotu tragova na tastaturi.

Ovo je jedna vrsta hakerisanja bankomata, a pri tome i vrlo kaznjiva. Zato hakeri pamet u glavu.


Post je pisan uz pomoć novinskog članka Kako tehnologija menja svet.