****Nove**** tehnologije****: ASIMO humanoidni robot
MEHATRONIČKI SISTEMI *****ROBOTI**** SOFTVERSKI PAKETI***** SENZORI***** PRIMENA ROBOTA*****PLC

Thursday, November 22, 2012

ASIMO humanoidni robot



U ovom postu ću govoriti šta su humanoidini roboti.Kod nas je to tabu tema da ne kažem da malo ljudi zna sta je to.Tehnologija je počela da se razvija u korist čoveka. Hoću reći da je čovek tehnologiju okrenuo u svoju korist. Mnogi će se zapitati sta je to ASIMO humanoidni robot? Pa da počnemo.
ASIMO potiče od engleske reči Advanced Step in Innovative MObility što u prevodu znači "napredni korak u inovativnoj mobilnosti". Ova vrsta robota je nastala u kompaniji Honda kao plod dugotrajnog istraživanja programa za razvoj humanoidnih robota.
Ova vrsta robota je zamisljena tako da pomažu ljudima u svakodnevnom životu. Njegova visina je 130 cm (širine je 450mm) i jednake je visine čoveka kada sedi.

Najsavršeniji ASIMO robot je prve korake napravio u Evropi 2007 godine.Na sledećoj slici je prikazana hronologija razvoja ove vrste robota:


Slika 1. Hronologija razvoja ASIMO robota

ASIMO je lagan i kompaktan, ima sposobnost da komunicira i radi u harmoniji sa ljudima, prijatnog je dizajna, može da prima i dodaje predmete, odlikuje ga i napredna tehnologija pri hodu i trčanju. ASIMO robot prepoznaje objekte tako što poseduje posebnu vrstu tehnike. Može samostalno da mapira okolinu koristeći kamere koje mu služe kao oči i na taj način registruje prepreke. Sposoban je da prepozna ljude koji mu dolaze u susret i zaustavi se dok mu oni ne oslobode prolaz.



Slika 2. Prikaz kamera uz pomoć kojih se robot snalazi u prostoru

Pri hodanju ASIMO može da koristi stepenice.Uz tehnologiju koja je ugrađena u njemu može lako da komunicira sa ljudima. ASIMO hoda na osnovu „kontrole predviđanja kretanja“, tj. predviđajući sledeći potez i prebacujući težište shodno tome. Veoma je stabilan, čak i kada se iznenada pokrene. Kombinuje memorisane obrasce za start, brzinu, usporavanje, zaustavljanje, okretanje, kako bi se kretao bez problema.

Kao čovek, ASIMO robot dok trči, ne dodiruje uvek tlo sa obe noge. To je postignuto putem proaktivne kontrole njegovog držanja koje mu omogućava da trči brzinom od 6 km/h. Trčanje u kružnici (5 km/h) zahteva da se robot uravnoteži nasuprot centrifugalnoj sili, koja deluje na njega dok trči ukrug. To je postignuto pomeranjem težišta robota od njega ka centru kruga.

ASIMO robot u sebi ima sistem za ravnotežu tako da prilikom hodanja ili trčanja ne može da padne.Pad može da uzrokuje samo kvar na sistemu za ravnotežu.Ovaj robot je opremljen sistemom za napajanje koji se sastoji od 51,8 litijum-jonskom baterijom, koja može da radi oko 40 minuta u kontinuitetu. 

Osnovni koncept je da se postigne više mobilnosti koja će omogućiti robotima da pomažu ljudima i žive sa njima u harmoniji. Iako još nije spreman za ovakve namene, razvoj ASIMO robota vodi u pozitivnom pravcu.

Na sledećoj slici je prikazan izgled ASIMO robota u punoj veličini:


Slika 3. ASIMO robot

Galerija slika ASIMO robota:









Ovaj post je urađen uz pomoć sajta za robote Honda.

No comments:

Post a Comment