****Nove**** tehnologije****: Da li je veštačka ruka uskoro dostupna?
MEHATRONIČKI SISTEMI *****ROBOTI**** SOFTVERSKI PAKETI***** SENZORI***** PRIMENA ROBOTA*****PLC

Thursday, November 22, 2012

Da li je veštačka ruka uskoro dostupna?


Nauka i tehnologija su počeli naglo da se razvijaju.U skorijoj budućnosti čoveka će da zamene roboti.Pri konstuisanju raznih vrste senzora i elektronike robot je doveden do savrsenstva.U nekim svojim funkcijama u potpunosti mogu da zamene čoveka. Najveća primena robota je u industriji gde mogu zameniti čoveka na opasnim radnim mestima. Međutim  počeli su da se koriste u domaćinstvu gde mogu pomagati čoveku.Kasnije su naucnici izumeli kako zameniti i neke delove čovekovog tela.

U ovom postu ću vam govoriti o izumu veštačke ruke koja u potpunosti mogu zameniti čovekovu ruku.Ta ruka se sastoji od velikog broja čipova i senzora koja se može povezati sa čovekovim mozgom. Na sledećoj slici je prikazan izgled te ruke:


Slika 1 .Mehanička ruka

Ovu vrstu mehaničke ruke je izumela američka organizacija DAPRA koja se bavi vojnom industrijom.Ova ruka ima visok stepen preciznosti pri radu.Na vrhovima prstiju i na dlanovima ove vrste ruke nalazi se veliki broj programiranih čipova i senzora uz pomoč kojih se može kontrolisati i programirati kretanje ruke.Uz pomoć specijalnih čipova ova ruka se povezuje s mozgom i može zameniti pravu ruku.Vestačka ruka se sastoji od nadlaktice,podlaktice, zgloba koji povezuje nadlakticu i podlakticu, šake i još jednog zgloba koji povezuje šaku sa podlakticom. Istraživanje koje je trajalo 5 godina i vredno 100 miliona američkih dolara, bi omogućilo ljudima sa urođenim nedostatkom da osete draži normalnog, potpunog života.

Kada se sve sabere i oduzme, pojava DARPA prostatičke ruke može, na neki način, uvesti dvostruku revoluciju: prva je u domenu kvaliteta života ljudi sa fizičkim nedostatkom ili nedostacima, a druga bi ubrzala proces iskorišćenja naučnih dostignuća, a samim tim, i kvalitet života svih nas.

Evo jedan zanimljiv video o robotu:



Snimak 1. Neo robot

No comments:

Post a Comment