****Nove**** tehnologije****: Primena termovizije u Srbiji
MEHATRONIČKI SISTEMI *****ROBOTI**** SOFTVERSKI PAKETI***** SENZORI***** PRIMENA ROBOTA*****PLC

Thursday, October 4, 2012

Primena termovizije u Srbiji


Svako telo emituje toplotu, tj.infracrveno zrači.Termovizijsko snimanje se izvodi termovizijskim uređajem i prestavlja beskontaktnu metodu snimanja tela koje se nalazi na nekoj udaljenosti.Ova vrsta uređaja nastala pre svega zbog potrebe povećanja efikasnosti pri osmatranju noću i u uslovima manje vidljivosti.Važnu ulogu u izgradnji termovizijskih uređaja imaju IR (InfraRed) senzori.
Termovizijska snimanja se koriste da bi se osigurao proizvodni proces u pogonu bez zastoja i izbegli kvarovi.Da bi se osigurao proizvodni pogon, mnoge industrijske grane su se odlučile za izradu preventivnog programa održavanje predviđanjem.Ovim snimanjem se mogu detektovati kvarovi, tj. preventivno se može uvideti mesto na kojima će kvar nastati. Termovizija ima ulogu pregledanja naponskih transformatora kao i opreme visokog, srednjeg i niskog napona. Pri detekciji zagrevanja u mnogim slučajevima ukazuje na stanje kvara.

Velika prednost termovizijskog snimanja je u tome što se može obavljati kontrola elektricnih sistema koji su pod opterećenjem.

Nove tehnologije omogućavaju razvoj novih infracrvenih uređaja koji koriste dvodimenzionalne nizove bolometarskih senzora.Jedan od takvih uređaja je infracrvena kamera.
Na sledećoj slici je prikazana jedna vrsta IR kamere:




Slika 1 Kamera IR FlexCam


Svaka termovizijska kamera prilikom kupovine ima softver uz pomoć koga se vrši analiza termovizijskog snimka koji je nastao uz pomoć termovizijske kamere.


Najveća primena IR kamera kod nas je u sledećim oblastima:
  • mašinstvo
  • energetika
  • elektronika
  • medicina
  • arhitektura
  • građevinarstvo itd.
Neki od praktičnih primera primene su lociranje instalacija i nepravilnosti na njima (voda, podno grijanje, gasovodi…) kontrola ispravnosti transformatora, električnih vodova, sklopki, ležajeva, osovina, pumpi, provera kotlova, ventila…
Na sledecoj slici je prikazan termovizijski snimak motora i na njemu se vidi tačno gde se pregrejava motor, tj kvar na njemu.

Slika 2. Termovizijski snimak elektrototora sa leve strane i obican snimak s desne

Kod hidro sistema se upotrebljava za detektovanje kvara kod sistema centralnog grejanja, kanalizacionih sistema,toplovodnih sistema.

Praktična primena kod ove vrste sistema prikazana je na sledecoj slici:

Slika 3 Termovizijski snimci

Na slici 3 se tačno detektuje gde izolacija nije dobra i to uz pomoć temperaturske skale koja se nalazi u softveru kamere.

Kao sto termovizijska kamere ima velike prednosti tako i ima i svojih mana, a to su:
  • ne može se koristiti u atmosferi sa mnogo vodene pare
  • kada se posmatra objekat čija je temperatura veca od kalibracione temperature kamere
  • kada posmatramo objekat koji je poluprovidan za infracrveno zračenje i td.
Kod nas ova tehnika nije bas mnogo ozivela, kao u razvijenijim zemljama zbog toga sto je oprema veoma skupa.Cene ovih kamera se kreću u različitim opsezima.Vrednost te opreme se kreće oko 5000e i skuplje.

Dodatak

U sledećem primeru je dat transformator kao i analiza termovizijskog snimka.Transformator je izrađen od boje čija je emisivnost na 0 stepeni Celzusa iznosi 0.94.


Slika 1 Transformator

Slika 2 Termovizijski snimak transformatora
Slika 3 Prikaz histograma analize transformatora

5 comments:

  1. Keep on working, great job!

    My blog post vortex tube cooler

    ReplyDelete
  2. Spot on with thiѕ write-up, I absolutelү believe that this weЬsite needѕ much more attention. I'll probably be returning to rea more, thanks for the information!

    ReplyDelete
  3. I гelish, cause I found exactly what I usᥱԁ to
    Ƅе taкing a look for. You have ended my four day
    ⅼengthy hunt! Goⅾ Bless you man. Havᥱ
    a grᥱat day. Bye

    ReplyDelete
  4. Grеat web site. Lots of useful info here. I'm sending
    it to some friends ans additіonally sɦaring in delicious.
    Αnd certainly, thanks in your sweat!

    ReplyDelete
  5. When you block the needle, the ball is released.

    ReplyDelete